"Supergaaf en ook leerzaam"
Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Een dagje terug in de Middeleeuwen

Recentelijk vond het evenement Middeleeuws Ter Apel plaats. Het was de 25e editie, reden voor de organisatie om een extra groot festijn neer te zetten. En een mooie gelegenheid om een aantal gezinnen, die dit anders niet kunnen bekostigen, een leuke dag te bezorgen. De enthousiaste reacties en foto’s spreken voor zich.

‘We hebben een ontzettend leuke dag gehad, er was zoveel te zien en te doen en de meisjes en wij zelf natuurlijk ook hebben ontzettend genoten’ Inge

Deborah van 13 heeft er ook een verslag over geschreven voor school vanuit haar eigen beleving geschreven.
Zaterdag 7 september gingen we naar Middeleeuws ter Apel
Zoals de naam al zegt een middeleeuws feest helemaal in de stijl van de middeleeuwen gevierd in ter Apel. Er was een heleboel te doen en te zien, zoals een middeleeuwse markt, compleet met varken aan het spit. De slag om Troje werd nagespeeld, dat was erg leerzaam. Er was een oogstfeest en een trouwfeest, dat was erg mooi om mee te maken. Er waren ook ridders en jonkvrouwen en er was ook een middeleeuwse dokter(kwakzalver) en je kon er heel lekker eten, allemaal zoals het in de middeleeuwen ging. Ook hebben we een bezoek gebracht aan het klooster, dat was erg indrukwekkend. Zo konden we een indruk krijgen van hoe de monniken er vroeger leefden. Je kon er ook boogschieten en dat heb ik ook gedaan, dat was erg leuk en broodjes bakken boven een gewoon vuur, net als in de middeleeuwen. En er waren leuke spelletjes voor kinderen, ik heb daar nog een leuke oorkonde voor gekregen. We hadden heel mooi weer, dus het was een mooie leuke en leerzame dag.

Het was een leuk uitje want we waren met zijn allen, mijn zus en ik plus kids’’ Rosaly

‘Het foto momentje was het leukste, heel leuk alles passen enzo met de kids, werd je ook echt leuk bij geholpen. De kinderspelen waren ook super leuk voor de kids. Voor ons zelf ook. Er was een soort markt met eettentjes. Verder was het voor ons een gezellig uitje met zijn allen en vonden de kids het ook interessant. Er waren echte bedelaars en een speenvarken dood aan een stok. Bedankt voor het uitje! Het was leuk op een saai weekend dagje er uit te zijn.’

‘Mijn zoontje van 4 keek zijn ogen uit en fluisterde…. mam, dat is een echte ridder met een zwaard’ Noella

Op zaterdag 7 september zijn wij vroeg opgestaan om te vertrekken naar middeleeuws ter Apel. Het leek gelukkig mooi weer. 9:30 vertrokken we. Het was 1,5 uur rijden. Rond 11uur kwamen we aan. Het was nog steeds mooi weer met lekker zonnetje. We werden begeleid om de auto te parkeren vlakbij het evenement. Het was een klein stukje lopen door de bossen. Ondertussen zagen we mensen in middeleeuws kledij voorbij lopen. Mijn zoontje van 4 keek zijn ogen uit en fluisterde.. mam, dat is een echte ridder met een zwaard. Ja zei ik we gaan immers naar de vroegere tijd. Je hoort de kinderen denken. Haha. Snappen er niks van. Aangekomen mochten wij naar binnen met de kaartjes die ik in de mail had. Oke. Daar stonden we in de middeleeuwen, mensen in rare kledij, kraampjes en kampvuurtjes. Eerst maar een plattegrond ergens fixen. De kinderen hadden gauw eentje bij de kaartjesstand gevonden. We werden niet veel wijzer omdat het voor ons totaal onbekend was.. Maar dat mocht de pret niet drukken dus we begonnen bij het begin en liepen langs alle kraampjes

‘Zwijn aan een stok en bedelaars’

Totdat er een dood zwijn op de tafel lag. Ja dat was heel erg interessant. Een dood zwijn! Wow de jongens waren heel geïnteresseerd.. De meisjes zeiden iehllll wat zielig.. Ik vond het ook best heftig. Maar ik legde uit dat dat vroeger dus heel normaal was. Twee mannen namen het zwijn mee op een stok. Wij liepen verder. Best interessant.. Schoenen van vroeger.. Groente en fruit. En vooral die pannen met eten die lekker staan te sudderen. Op naar de kinderspelen! De kids hebben zich vermaakt en het was grappig om te zien. Ze kregen een oorkonde als ze alle spelletjes hadden voldaan. Mijn zoontje van 4 kwam naar me toe.. Mam ik heb een echte munt.. Ik zei hoe kom je daar aan.. Heb ik zelf geslagen! Oh dat is leuk! Hij had zelf een muntje geslagen. Het zonnetje scheen wel erg warm maar we genoten. We besloten verder te lopen. En bleven stil staan bij een ridder gevecht! Dat was indrukwekkend. We liepen verder en de kids werden aangehouden door muzikanten en vroegen of ze mee wilden doen. Jazeker dat wilden ze wel. Ze kregen allemaal een oud muziek instrument en een opdracht. Ze deden leuk mee in de maat. Zelfs lopend in een soort van polonaise. Toen begon het te regenen helaas. Maar koud was het niet. We liepen weer terug langs de kraampjes. Toen viel het oog op wat opgezette dieren. Dat was natuurlijk ook heel interessant. gekeken bij de kraampjes waar je iets kon kopen of een oud ambacht kon bekijken. Alles was leuk en ook heel leerzaam.”

 

‘Mama heb jij deze kleding ook gehad?' Sven

 

Afgelopen zondagochtend rond 11.00 waren we bij Middeleeuws ter Apel. Sven heeft zijn ogen uitgekeken wat er allemaal was. Hij vroeg nog ‘mama heb jij deze kleding ook aangehad’? Nee Sven dat was nog voor dat ik geboren ben.
Bij aankomst waren ze net bezig met een hert om vlees uit te snijden, dat vond Sven geweldig. Daarna is hij samen met zijn nicht op de foto geweest in klederdracht hij genoot daar zo van. Vanuit daar rondje gelopen en bij de kraampjes gekeken en ook nog kinderspelen gedaan. Dat was ook gaaf zei Sven.

‘Met zijn allen op de foto in middeleeuwse kleding’

Ik herinnerde mij dat we ook een bon hadden gekregen voor een foto te laten maken in speciale kledij. Dus wij op zoek. Ja gevonden de stand om een foto te laten maken. Mogen wij met zijn allen op de foto. (En het is zo dat mijn zusje met 4 kids ook een uitnodiging had gekregen en ook mee was. Dus 3 volwassenen en 8 kinderen haha een gezellig gezelschap.) prima, op de foto. Wat hebben wij gelachen. En wat een taak hadden deze mensen om ons te kleden. En wat vonden wij dat leuk. Iedereen kreeg wat moois aan. En toen op de foto.. Ja.. Doe dat maar eens met 8 kinderen. Het was super gezellig en deze mensen waren vriendelijk. Klaar, we hebben een mooie foto gekregen. En nog eentje gekocht voor oma. Als aandenken. Alle kleding weer uit. Er lag een hele stapel! We liepen nog een paar rondjes. Toen kwamen we een bedelaar tegen met een baby. Dat was zo zielig.. Ahh. We liepen verder en vertrokken naar huis. We hebben een leuke dag gehad en geleerd over vroeger. Wat ze aten.. Wat ze deden en hoe ze zich kleden.. Heel erg bedankt dat we dit mochten meemaken!

‘Zijn broodje weggegeven aan de zwervers, want die waren zo zielig’

Ze mochten een broodje bakken. Dat was wel heel lekker. Daarna terug gelopen en er zaten 2 personen man en vrouw tegen een boom: zwervers, dat hoorde ook bij middeleeuws en daar heeft Sven zijn broodje aangegeven en zijn nicht ook wat dat vonden ze wel heel zielig.
Wij hebben een super leuke dag gehad nogmaals bedankt voor deze dag

Deze vakantie vond plaats in het nazomer van 2019.

Preferred partners
anvr anbi