RODI – Saens Fietsen

Nieuws

Initiatief kent eigenlijk alleen maar winnaars

Zaanstad op de fiets voor het goede doel

Zaankanters kunnen nu fietsen via voor het goede doel. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – In Zaanstad is vrijdag 7 oktober een pilot gestart die het mogelijk maakt om door simpelweg te fietsen en kilometers te maken een donatie te doen voor het goede doel. Het nieuwe initiatief heet Saens Fietsen en wil het stimuleren van fietsen koppelen aan goede doelen. Betrokken inwoners, ondernemers en lokale goede doelen kunnen via de app Fundrunner meedoen. Het eerste goede doel waarvoor gefietst kan worden is Reis met je Hart.

Vrijdag 7 oktober is tijdens de Zaanse Beursvloer in het Zaantheater de samenwerking met Reis met je Hart, het eerste goede doel, officieel bekendgemaakt. Stichting Reis met je Hart zet zich in voor mensen die door gebrek aan financiële middelen al langere tijd niet van een vakantie hebben kunnen genieten, maar wie dit van harte gegund wordt door anderen uit hun omgeving. Inwoners van Zaandam, Zaandijk, Westzaan, Koog aan de Zaan, Wormerveer, Assendelft en Krommenie worden dan ook gevraagd deze gezinnen via de websitewww.reismetjehart/saensfietsen te nomineren. De stichting draagt de ANBI-status, maar wordt niet gesubsidieerd door de overheid en is dus volledig afhankelijk van giften. Daarnaast is er een aantal (reis)organisaties en sponsoren dat zich inzet om de vakanties en dagjes weg mogelijk te maken. Alle opbrengsten vanuit giften (en ook van Saens Fietsen) komen rechtstreeks ten goede aan de kanshebbers die genomineerd worden.

Fietscoalitie
“Het initiatief is goed voor iedereen en kent eigenlijk alleen maar winnaars” vertelt oprichter Helma Schenkeveld. Zij is partner bij De Fietscoalitie en zelf als vrijwilliger actief bij verschillende goede doelen. De Fietscoalitie heeft als doel mensen meer te laten fietsen. “Door dat te combineren met goede doelen maken we het voor iedereen leuk en interessant. Kleinere bedrijven kunnen al meedoen voor 100 euro, die volledig aan het goede doel worden uitgekeerd.”
“Dat geld is voor bedrijven goed besteed. We maken een Facebook-campagne voor ze, waarbij elke euro minimaal één post is op Facebook, en wanneer het doel bereikt is, zullen ze daarvoor breeduit (in de media) bedankt worden. Daarnaast geeft het bedrijven een houvast om hun medewerkers op een ludieke wijze aan te sporen om gezonder te leven, om te beginnen door te fietsen naar het werk.” En misschien wel het allerbelangrijkste volgens Helma: “Het geeft de fietsende Zaankanter een goed gevoel, dat zo is in te passen in de dagelijkse routine. Immers, als fietser kun je door 3,5 kilometer te fietsen al 0,70 euro laten doneren en per rit maximaal 1 euro. Als Zaankanters met elkaar is er dus een flink bedrag bij elkaar te fietsen voor het goede doel.”

Ondernemers
De komende periode gaan Jantine Konijn van SaenSupport en Barry Menger van Counter Creatives bij diverse ondernemers langs om hen te vragen een bijdrage te leveren aan dit initiatief. Als de pilot slaagt en er voldoende middelen en fietsers zijn, zal Saens Fietsen autonoom moeten blijven bestaan. Mensen die willen weten wat Saens Fietsen voor hun organisatie kan betekenen, kunnen zich per e-mail aanmelden kan bij Jantine via:administratie@saensfietsen.nl.
Mensen die ook op zijn Saens willen Fietsen kunnen de app Fundrunner downloaden. Dan dienen ze de activiteit ‘Fietsen’ te kiezen, gevolgd door goede doel ‘Saens Fietsen dorp/stad van de deelnemer’ en het bedrijf dat ze willen laten sponsoren. Meer informatie op Facebook en de website www.saensfietsen.nl.

rodi logo
Preferred partners
anvr anbi